Bomen laten snoeien

Bomen laten snoeien of kappen

Waarom wilt u een boom laten snoeien of kappen?
Waarom je een boom moet laten snoeien, hangt onder andere af van de soort boom en de plek waar deze staat. Het kan bijvoorbeeld gaan om een boom die je in een bepaalde vorm wilt houden, zoals een dakplataan. Of om een appelboom die teveel oude takken heeft en waarvan je de vruchtenoogst wilt vergroten. Dit geldt voor veel soorten bomen trouwens, het verjongen van de boom door een aantal oude takken weg te snoeien. Tenslotte kan er echt dood hout zijn, dat je vanwege het uiterlijk ervan en de veiligheid, weg wilt laten halen. Het kappen van een boom is een rigoreuze maatregel, die nodig kan zijn omdat de boom ziek of dood is of bijvoorbeeld te groot wordt voor de plaats waar deze staat. In dit artikel vertellen we u meer over bomen kappen en snoeien.

Waar moet je aan denken bij het bomen laten snoeien?

  • De soort boom. De soort bepaalt namelijk hoe, wanneer en waar de boom het beste gesnoeid kan worden. Voor een fruitboom gelden bijvoorbeeld andere richtlijnen dan voor een linde of plataan. Ga per soort na wat de adviezen zijn voor het bomen laten snoeien.
  • Hoeveel je weghaalt van de (oude) takken. Bomen die bijvoorbeeld op oudere takken minder goed bloeien, moeten 'verjongd' worden. Ieder jaar snoeit u dan maximaal 25% van alle oudere takken weg. Zo wordt de boom gestimuleerd om jonge scheuten te maken.
  • Het moment van snoeien. In het voorjaar of juist het najaar, in de zon, in de schaduw? Let hierop bij het bomen laten snoeien.
  • De frequentie van snoeien. Sommige bomen moeten jaarlijks worden gesnoeid, andere om de zoveel jaar. En weer andere, zoals de notenboom, liever zo weinig mogelijk.
  • Het materiaal waarmee gesnoeid wordt. Gebruik altijd schoon en scherp materiaal, om zo weinig mogelijk schade aan de boom toe te brengen bij het bomen laten snoeien.

Waar moet je aan denken bij het kappen van bomen?

  • Is er wel of geen kapvergunning nodig? Informeer bij de gemeente waarin u woont naar de regels.
  • Ook hier geldt: het materiaal dat gebruikt wordt. Draag altijd beschermende kleding en een helm en gebruik een goede, veilige bijl of zaag en trap.
  • Over veiligheid gesproken, een zeer belangrijk onderdeel om goed te regelen. Het kappen van een boom is een precisie-klus die zeer onveilig kan zijn, als u niet weet wat u doet. Stel dat de boom op uw huis of op uzelf valt..
  • Het inschakelen van een professional is dan ook een goed idee. Een professional kan snel en veilig een boom kappen en afvoeren.

Meer weten?

Bent u op zoek naar een professional voor bomen laten snoeien of kappen? Kijk dan voor meer informatie of een offerte op de website van bomenkappenensnoeien.nl.