Veiligheids snoei

Veiligheids snoei

In de vrije natuur heeft een boom geen snoei nodig. Bomen zijn er altijd al geweest. In de wildernis worden bomen ook niet onderhouden omdat er simpelweg geen mensen komen. De mens heeft bedacht om een boom te snoeien en dit is puur uit eigen belang. We willen geen takken op ons hoofd of de auto en een gesnoeide boom staat in een tuin toch mooier, vinden wij als mens. De veiligheids snoei is dus voor ons als mensen echt nodig om niet overal losliggende takken tegen te komen. De professionele boomspecialist weet precies wanneer en wat er gesnoeid zou moeten worden. Veiligheids snoei is in onze maatschappij nodig om bomen gezond te houden.

Wanneer kan een boom het beste worden gesnoeid

Het snoeien van bomen hoeft niet persé in de wintermaanden te gebeuren. al is dit een algemene gedachte.
Een boom heeft in de wintermaanden nauwelijks een sapstroom. Het afweermechanisme werkt niet en wanneer er wordt gesnoeid zijn er verwondingen. Het snoeiproces is eigenlijk het verwonden van een boom.
 De zomertijd is ook een goede tijd om te snoeien. Bomen zijn dan in de actieve fase en kunnen de snoeiwond goed opvangen. voordeel hievan is ook dat men tijdens het snoeien ook direct kan zien wat het model van de boom word, omdat de boom volop in het blad staat.

Bomen kappen en snoeien

Bomen kappen en snoeien kan het beste worden gedaan door een erkend en deskundig boomverzorger. Deze weet exact welke takken er weg moeten worden gesnoeid en welke takken beslist moeten blijven zitten. De veiligheids snoei geeft weer een betrouwbare doorgang en de boom krijgt als het ware weer "lucht".
Het is natuurlijk niet verboden om zelf je boom te snoeien maar de meeste mensen hebben toch niet het juiste, scherpe gereedschap en lopen vast bij een wat oudere boom met veel vertakkingen. Welke tak nou wel en welke niet. De vakman voorziet de boom van een degelijke veiligheids snoei met een solide eindresultaat.

Hoe gaat de boomspecialist te werk

Om de boom de gelegenheid te geven de zaagwond te dichten met callus, zal de boomverzorger nooit dicht tegen de boom een tak afzagen. De overgang van de tak naar de stam wordt de takkenkrans genoemd. Deze takkenkrans moet een nauwkeurige lengte hebben en geen stompvorm. Een specialistisch bedrijf weet precies hoe de tak op een goede manier kan worden afgezaagd.
De boomverzorger zal altijd scherp materiaal gebruiken. Dit zorgt voor een glad zaagvlak en geeft zo min mogelijk verwondingen.
Teveel snoeien kan een explosieve groei van takken teweegbrengen. Eens per 3 jaar snoeien, is voor de meeste bomen voldoende.